A giant leap – God jul och gott nytt år!

För första gången någonsin har en hel värld kämpat med att hantera en pandemi. 2020 har präglats av krishantering och en helt ny vardag. Trots elände, svårigheter och stora utmaningar har en hel värld slutit upp runt att hitta ett vaccin. Och drygt 50 år efter att de episka orden ”That´s one small step for man, one giant leap for mankind” uttalades får vi uppleva ytterligare ett giant leap i form av vaccinet

Att beskriva ledarskap är komplext men jag tänker att skickligt ledarskap handlar om att göra det man kan göra med det man har, här och nu. Och jag tror att skickligt ledarskap gjorde det möjligt att landa på månen såväl som att ta fram ett vaccin.

Den svenska skolan står inför en stor utmaning gällande kunskapsresultaten och som konsekvens av det står Sverige inför en stor utmaning gällande kompetensförsörjningen. Jag vet att alla barn kan, ändå var det i år 16 500 sextonåringar som inte fick chansen att fullfölja sin kunskapsresa på ett nationellt program på gymnasiet. Nästan var tredje lärare i grundskolan saknar behörighet. Det är hög tid för svensk skola att ta ett giant leap. Och nu är den tiden inne. Vägen dit handlar om något så enkelt som att göra det vi kan med det vi har. Jag tror inte att vägen dit handlar om mer debatt, diskussion eller mer polarisering. Vägen till kunskap har alltid handlat om hårt arbete och skickliga lärare.

På Teach for Sweden önskar vi oss en sak i julklapp och det är att du för det vidare. Att du är en ledare som gör vad du kan med det du har, här och nu. Vi rekryterar nu nya lärare till 2021 och vi behöver din hjälp. Tipsa ditt nätverk om möjligheten att bli lärare och be ditt nätverk tipsa sitt nätverk.

Tillsammans kan vi ta det där stora klivet och se till att alla barn får undervisas av en behörig lärare!

/Ida Karlberg Gidlund, CEO Teach for Sweden