Från ingenjör till lärare – så bytte Anna karriär

IT-utvecklaren Anna trivdes egentligen med sitt jobb när hon bestämde sig för att göra ett karriärbyte. En frustation över att inte göra skillnad slog rot, och Anna fick upp ögonen för läraryrket. Genom Teach for Sweden har hon läst ett tufft ledarskapsprogram och får idag möjlighet att göra skillnad för morgondagens vuxna.

– Det som fångade mitt intresse var hela upplägget. Att få jobba och studera parallellt, och applicera mina universitetskunskaper direkt i mitt arbete, var något som övertygade mig. Hela Teach for Swedens filosofi är att alla barn kan lyckas i skolan. Det är en väldigt fin och bra tanke att ha med sig i vardagen, säger Anna.

Ledarskapsprogrammet hos Teach for Sweden har ett upplägg där deltagarna direkt kommer ut och arbetar på högstadieskolor, samtidigt som de studerar. För att förbereda sig inför den första skoldagen går deltagarna en intensivkurs på två veckor under sommaren, det så kallade Sommarinstitutet.

– Jag blev övertygad redan under den noggranna rekryteringsprocessen. Det här var inte som andra lärarutbildningar man hört om. Under Sommarinstitutet fick jag både en generell och handfast utbildning som gjorde mig beredd inför den första skoldagen. Det var riktigt lyxigt, och jag har fortsatt mycket utbyte med gruppen. De är mitt stöd i vardagen vad gäller både studier och stöttning i själva yrket, fortsätter Anna.

Som utbildad ingenjör jobbade Anna under flera år med utveckling inom IT och design. Frågar du henne i dag beskriver hon sitt gamla yrke som roligt, men frustrerande. I sitt dagliga arbete träffade hon ungdomar men saknade möjlighet att påverka och göra skillnad. Efter att ha hittat Teach for Sweden utbildas hon nu istället till lärare och kan göra skillnad varje dag.

– Med varje barn kan jag använda mitt ledarskap – varför gör eleven så, och hur kan jag göra för att hen ska lyckas? Utan Teach for Sweden tror jag inte att jag skulle tänka på det sättet.  Men det har inte varit en enkel väg till lärarlegitimation, utbildningen är utmanade, men resultat gör att jag kallar det för Sveriges bästa ledarskapsprogram, avslutar Anna.

Teach for Sweden arbetar för att göra skillnad för barnen som behöver det som mest, och minska den ojämlikhet och segregation som finns inom svensk skola idag. För

Vill du också läsa Sveriges bästa ledarskapsprogram?

Gör en intresseanmälan här