Ingenjören tog en ny karriärväg – blev lärare

Martin Liliebladh arbetade som utvecklingsingenjör på företaget Axis, men saknade kontakten med människor och ville göra skillnad. När han blev headhuntad till Teach for Swedens ledarskapsprogram tog han chansen och det har han inte ångrat! 

Efter att ha studerat till ingenjör och genomgått en doktorandutbildning fick Martin Lilliebladh jobb som utvecklingsingenjör på företaget Axis. Efter fyra år började han komma underfund med att han ville ha ett arbete där han jobbade med människor istället för produkter.
– Under min utbildning tänkte jag faktiskt inte så mycket på att ett ingenjörsjobb i stor utsträckning handlar om att arbeta med produkter. När jag studerade hade jag ett stort socialt umgänge. På min fritid ledde jag ett innebandylag och jobbade som ledare på scouterna, säger Martin.

Det var just under ett seminarium om ledarskapsutbildningar med scouterna som Martin kom i kontakt med Teach for Sweden för första gången. Han träffade deras verksamhetsansvarige som uppmuntrade Martin att söka ledarskapsprogrammet.

Martin ansökte till Teach for Swedens ledarskapsprogram året efter mötet med verksamhetschefen och blev antagen. Han anställdes på Värner Rydénsskolan, en 7-9 skola i Malmö, på en tjänst där han jobbar fyra dagar i veckan som lärare med full lön. I programmets upplägg ingår en betalds studiedag i veckan som avsätts till de kompletterande pedagogiska studierna som krävs för att bli behörig lärare.

– Ledarskapsprogrammet var bra. Jag gillade att jobba fyra dagar i veckan och ha en dag i veckan avsatt för studier. Tiden i klassrummet lärde jag mig mycket på. Men det var också en tuff tid då tempot med studierna var högt samtidigt som man jobbade som ny lärare. För att summera det var det givande, roligt och utmanande säger Martin Liliebladh.

Läs hela artikeln om Martin här!

Vill du också göra en ledarskapsresa genom Teach for Sweden? Läs mer om ledarskapsprogrammet här!