En mängd människor står framför en scen på Nobelprismuseet och lyssnar på ett tal.

Teach for Sweden firar jubileum på Nobel Prize Museum

2013 startade Ida Karlberg Gidlund och Mattias Svensson stiftelsen Teach for Sweden och samma år rekryterades de första deltagarna till ledarskapsprogrammet. Tio år, nästan 400 utbildade lärare och över 40 300 nådda elever senare samlades alumner, programdeltagare, medarbetare och partners på Nobel Prize museet i Stockholm för att gemensamt fira ett framgångsrikt decennium.

Förra veckan firade vi vårt 10-års jubileum och blickade tillbaka på en lång resa där vi har fått förmånen att utbilda nästan 400 otroligt skickliga lärare. Tillsammans har de undervisat 40 300 elever på 230+ skolor i 100 kommuner runt om i Sverige.

– Att få fira 40 300 framtider i kunskapens högborg känns som en milstolpe. Förändring tar tid, det kräver hårt arbete och det förutsätter att många olika aktörer arbetar tillsammans.  Kvällen blev en fin påminnelse om att kunskap är vägen framåt och att trots att vår omvärld bjuder på många och svåra utmaningar så finns det hopp. Allt börjar med kunskap – och kunskap börjar med att vi har en skicklig lärare i varje klassrum som kan leda lärande, säger Ida Karlberg Gidlund, CEO på Teach for Sweden.

Gästerna fick chansen att testa på ledarskapsprogrammet, träffa högstadieelever som undervisas av våra alumner och lyssna på gripande historier om utbildning och hopp. Särskilt viktigt kändes det att Teach for Ukraines CEO Oksana Matiiash kunde närvara och berättade om hur organisationens lärare gör allt för att möjliggör att barnen i det krigsdrabbade landet får en utbildning.

Tycker du att siffror säger mer än ord? Här kan du läsa mer om hur vi under tio år har arbetat med att göra den svenska skolan bättre.

Filmen ger ett intryck av festen med runt 150 gäster som gemensamt firade 10 år av kunskap på Nobelprismuseet mitt i Stockholm: