Nyligen deltog Teach for Sweden på en Teach For All Europe-konferens där vi fick chansen att dela erfarenheter med vårat internationella nätverk. För Ylva Lagesson, programchef för ledarskapsprogrammet, var konferensen både en professionell och personlig upplevelse i att möta kollegor från hela Europa som delar samma mål – ökad likvärdighet i skolan.
Mötet gav mig både perspektiv och kraft! Det värmer djupt att höra brittiska elever beskriva hur deras skola har förändrat deras liv och framtidstro. Det var även svårt att värja sig när ukrainska studenter berättar om hur de kämpar för att bedriva undervisning mitt i ett krig.
För Lagesson blev Konferensen också en tydlig påminnelse och bekräftelse av arbetet i Sverige och hur Teach for Sweden arbetar för en ökad likvärdighet.
Vi satsar på att utbilda skickliga ämneskunniga lärare som gör nytta där det behövs som mest. En lärare kan vara helt avgörande för ett barns framtid. Och det är här alla ni som har valt att bli lärare via Teach for Sweden kommer in! Tillsammans med våra nuvarande deltagare är ni nästan 500 personer som varje dag gör skillnad. Ni är med och bygger en mer likvärdig skola – en elev, en lektion, en framtid i taget.
Reflektion från vår alumn, Annika Westerbrg – medlem i European Alumni Leadership Fellowship
För Annika Westberg var konferensen en möjlighet att träffa människor från olika länder och få nya internationella kontakter från skolvärlden. Vi ställde några frågor kring hennes upplevelse av konferensen och European Alumni Leadership Fellowship.
Vad var din viktigaste lärdom?
Att det finns så mycket kraft och möjligheter i det internationella nätverket genom Teach for All. Och att det på bara några dagar går att få massor med konkret inspiration och inspirerande idéer kring hur utbildningen i Sverige kan bli bättre.
Vad var en överraskande insikt?
Kraften i Fellowshipet: Vi är en grupp på ca 30 alumner från olika europeiska länder. Vi hade bara träffats digitalt tidigare vid några få tillfällen men redan efter ett kort tag kändes det som att vi var en väldigt trygg grupp som kände varandra och kunde utvecklas tillsammans. Vi har alla liknande värderingar i grunden och liknande ledarskapsresor bakom oss genom våra nationella ledarskapsprogram, vilket jag tror är en förutsättning för att lyckas sätta ihop ett sådant här starkt nätverk.
Vad gör du annorlunda nu som resultat av en erfarenhet eller insikt under konferensen?
Jag har tack vare konferensen och min medverkan i European Alumni Leadership Fellowship fått möjlighet att lyfta blicken från ett lokalt och svenskt perspektiv på utbildningsfrågan till att ha med mig ett europeiskt och internationellt perspektiv. Det känns väldigt kraftfullt att ha ett så starkt internationellt nätverk i ryggen samt ett internationellt perspektiv inför mitt kommande arbete i utbildningssektorn.
Vad vill du dela med alla andra alumner i Sverige?
Sök till Fellowshipet om du har möjlighet! En otroligt givande och inspirerande resa.
Reflektion från vår alumn, Raoul Joshi – tidigare medlem i European Alumni Leadership Fellowship
Vad såg du mest fram emot inför konferensen?
Jag såg mest fram emot att träffa och nätverka med innovatörer och ledare inom skol- och utbildningsfrågor från hela Europa. Att få möjligheten att utbyta idéer och erfarenheter med personer som delar samma passion för utbildning var verkligen inspirerande.
Vad var din viktigaste lärdom?
Den viktigaste lärdomen för mig var insikten om hur hjälpsamt det är att ses över nationsgränser och föra dialog kring utbildning. Man får ett ”utanför”-perspektiv på sitt eget system och ser utmaningar och möjligheter till förbättring man inte såg innan.
Vad var en överraskande insikt?
En överraskande insikt var hur universella många av de utmaningar vi står inför inom utbildning är, oavsett land. Jag uppfattar det som att även om utmaningarna är grunden är gemensamma för oss i Europa så yttrar de sig på lite olika sätt i olika regionala kontexter.
Vad gör du annorlunda nu som resultat av en erfarenhet eller insikt under konferensen?
Efter konferensen har jag börjat tänka på mer kollaborativa och partnerskap-orienterade modeller för att driva mina hjärtefrågor framåt. Många bäckar små som man säger.
Vad vill du dela med alla andra alumner i Sverige?
Jag vill uppmuntra alla alumner att engagera sig i internationella nätverk och samarbeten. Det finns en enorm styrka i att lära av varandra och tillsammans arbeta för att förbättra utbildningssystemen, både nationellt och internationellt.
Inspirerande initiativ från alumner i Österike
Under konferensen fick besökarna träffa fyra alumner som på egna initiativ har startat verksamheter utanför klassrummet för att bidra till att göra lärandet mer tillgängligt, kreativt och inkluderande.
WIRKT – arbetar för att stödja innovativa utbildningsinitiativ genom att hjälpa sociala entreprenörer att öka sin påverkan. Deras fokus ligger på lika utbildningsmöjligheter, lärarutbildning och innovationsinlärning. Läs mer här
Vienna Hobby Lobby – erbjuder gratis fritidsaktiviteter som konst, dans, sport och många andra aktiviteter till barn och tonåringar i Österrike, Tyskland och Rumänien. Läs mer här
The Things We Learn – Är ett kreativt utbildningsinitiativ som omdefinierar lärande genom att kombinera berättande, digitala verktyg och projektbaserat lärande. Läs mer här
Younus – Är ett socialt företag som erbjuder mentorskap till barn, ungdomar och föräldrar i utmanande livssituationer med ett fokus på personlig utveckling och mental välbefinnande. Läs mer här