Alumnen Emma berättar om tiden i ledarskapsprogrammet

Vi har ställt några frågor till Emma Schaber som påbörjade Teach for Swedens ledarskapsprogram år 2015 och som idag är en av våra alumner. Under sina två år i programmet jobbade Emma på Bredängsskolan och idag är hon verksam som lärare i matematik, NO och teknik på Alviksskolan, båda skolorna tillhör Stockholm stad.

När Emma, idag 29 år, var i slutet av sin civilingenjörsutbildning från KTH kände hon att de karriärvägar som låg närmast till hands inte var särskilt lockande. Under ett volontärjobb som engelsklärare i Chile fick hon upp ögonen för läraryrket och när en bekant sedan tipsade om Teach for Swedens ledarskapsprogram kändes det som ett spännande alternativ.

Jag har utvecklats väldigt mycket av att gå programmet, i mötet med alla elever och i det tuffa och utmanande arbetet som läraryrket innebär. Jag har ändrat min syn på vad ledarskap innebär och min bild av vem som är en bra ledare.

Från åren i ledarskapsprogrammet lyfter hon flera delar som varit viktiga. Hon lyfter särskilt fram Sommarinstitutet, den nära kontakten med de andra programkollegorna och stödet hon fick från Teach for Sweden under de tuffare perioderna. Efter de två åren i programmet ville Emma testa på arbetet som ingenjör, något som dock inte blev långvarigt. Hon saknade vardagen som lärare och bestämde sig för att återvända till skolan. Läraryrket innebär väldigt roliga vardagar med stor frihet och kreativitet, menar hon.

Innan jag började arbeta som lärare var jag rädd att en karriär som lärare skulle vara statiskt, men nu när jag väl jobbar inom skolan ser jag att det finns många spännande vägar att gå inom skolans värld. Skolan är en otroligt levande och utvecklande arbetsplats!

Avslutningsvis tipsar Emma alla som känner sig nyfikna på att jobba med ungdomar och som är redo för en riktigt utvecklande personlig resa att söka ledarskapsprogrammet. Till de rektorer som funderar på att anställa någon från programmet vill hon säga:

Alla som antas till Teach for Sweden har ett äkta engagemang och det är det som är vår främsta styrka som lärare!

 

Nyfiken på Teach for Swedens ledarskapsprogram? Läs mer här!