TFS alumn Anna Smit

Anna om valet att bli lärare: ”Det bästa jag har gjort”

När Anna Smit blev uppsagd från sitt jobb var chocken först stor. I efterhand tycker hon däremot att det var det bästa som hade kunnat hända henne: ”Jag kommer antagligen fortsätta som lärare resten av livet, för detta är det bästa valet jag gjort.”

Anna jobbade som kemiingenjör på ett textilföretag som gör rullgardiner och andra tyger till fönster. Där ansvarade hon för provtagningen och var med i det strategiska arbetet för framtagandet av nya produkter. Våren 2018 blev hon dock uppsagd från sin tjänst. Först var chocken stor, eftersom hon egentligen trivdes bra med sitt jobb: ”Att arbeta i labbet tyckte jag var ganska kul – trodde jag. Tills jag började arbeta i skolans värld.”

När hon hade blivit uppsagd började hon fundera på vad det var hon ville göra med sitt liv: ”Jag hade funderat på läraryrket förr men aldrig vågat. Men sedan tänkte jag ’varför inte prova?’ Jag valde Särlaskolan för att jag ville göra mest nytta, så jag ringde rektorn på en fredag och vi klickade direkt. På måndagen var jag på intervju.”

Snart insåg hon att det var i klassrummet hon trivdes bäst och uppsägningen visade sig vara chansen för Anna att byta till en karriär hon verkligen älskade:

”Senast jag träffade min gamla chef tackade jag henne för att hon gav mig chansen att hitta mitt drömjobb.”

Anna började arbeta som lärare på Särlaskolan men saknade lärarlegitimation. Rektorn på skolan hade hört talas om TFS och trodde att det kanske skulle passa henne. Även Anna tyckte att kombinationen av studier och arbete på skolan lät perfekt: ”Jag var aldrig intresserad av att sätta mig 100% i skolbänken igen utan ville arbeta under tiden. Det var inte heller ekonomiskt möjligt att plugga heltid med hus, barn och allt vad det innebär” berättar hon.

Idag jobbar Anna fortfarande på Särlaskolan och tror inte att hon kommer arbeta med någonting annat i framtiden:

”Jag tror nog att jag kommer fortsätta som lärare länge. Antagligen resten av livet, för att detta är det bästa valet jag gjort.”

Eleverna är helt klart det bästa med att vara lärare, tycker Anna, och hoppas att hon kan hjälpa till på deras resa in i arbetslivet: ”Jag hoppas att mina elever tar med sig i alla fall lite av det jag undervisar, glädjen av att förstå en uppgift och kunna lösa den samt tips och tricks som kan hjälpa dem både i vardagen och i deras val av utbildning.”

 

Fakta om Anna

Cohort: 2019

Bor: I Borås

Gör: Matte- och NO-lärare på Särlaskolan i Borås

Bild av utmaningar i svenska skolan: Svenska skolan har många utmaningar. Till exempel finns det oftast inte tillräckliga resurser för att hantera nyanlända elever som har utmaningar som missad skolgång på flera år och inte kan läsa, skriva eller räkna. Det är orättvist för både barnen och läraren och det måste hittas en bättre lösning. Lärandet tar tid och den tiden behöver vi ge barnet samt de resurser som läraren behöver för att kunna stötta eleven. Det är många lärare som slår knut på sig själva för att se till att eleven får det så bra som möjligt.

Tips till sökande: Du som förstår att detta är ett arbete som kräver tid och engagemang bör söka. Men om du vill bli lärare för att det är bra arbetstider med långa lov bör du tänka en gång till. Det innebär att du ska vara driven och självgående. Sveriges barn och ungdomar behöver lärare som orkar med jobbet och det är ingen picknick.