Du lär nästa generations Brilliant Minds

Elin Rangbäck börjar i höst sitt andra år på Teach for Swedens ledarskapsprogram och i juni fick hon chansen att gå på Brilliant Minds. Nedan har hon sammanfattat sina tankar efter att ha tagit del av den omtalade och spektakulära tillställningen.

Alla sätter sig plötsligt upp lite rakare i ryggen. Mobilskärmar låses upp och riktas mot scenen, skärpan ställs in. Det blir knäpptyst och stilla sånär som på kameramännen som skyndar fram mot scenkanten. Så kliver han in: Barack Obama. Applåderna ekar och han tar emot dem med ett varmt leende och den skämtsamma, men ändå självsäkra kommentaren att han allt verkar ha lite vänner här ikväll, innan han slår sig ner. Applåderna tystnar och alla förbereder sig på de fantastiska saker vi förväntar oss att ska studsa ur expresidentens mun. Själv hör jag inte ens första frågan för att jag är så upptagen med att försöka få till en bra bild och räkna ut exakt hur nära jag faktiskt sitter. Som tur är blir det en tankepaus och innan den numera värdigt gråhårige mannen tar till orda sitter vi alla idel öra. Och vi blir inte besvikna.

Applåderna tystnar och alla förbereder sig på de fantastiska saker vi förväntar oss att ska studsa ur expresidentens mun.

Han trollbinder oss med genomtänkta, resonerande svar och styr smidigt samtalet dit han vill, oavsett vilken fråga han får. Han pratar om vikten av ett fungerande ledarskap i alla delar av samhället – från regering till skolan. Vi köper med hull och hår att unga människor inte är problemet, utan vi äldre som försöker styra dem med våra gamla uppfattningar och värderingar. Han pratar om sin nya roll här i livet – ”my wife’s business manager” – och hur de tillsammans bygger nästa generations ledare genom att förse dem med de verktyg de behöver för att växa.

Faktum är att just unga människor, utbildning och framtidstro är något som genomsyrar hela min upplevelse av Brilliant Minds. Hartmut Neven, engineering director på Google, presenterar kvantdatorn som potentiell lösning för klimatkrisen. Furhat, som har sina grunder i KTH:s forskning, visar oss hur långt AI faktiskt har kommit när hen talar med och samtidigt imiterar några av gästerna på plats. Men det är de unga som lämnar starkast avtryck. Greta Thunbergs stränga blick och sanningsenliga ord får många i publiken att obekvämt skruva på sig. Rhys, 20 år gammal, kliver otacksamt nog på i slutet av dagen när alla åhörare har träsmak i baken och elvispade hjärnor, men hennes uppträdande är värdigt en högklassig festivalscen. Det var som en berg-och-dalbana utan dalar där vi åhörare kastades mellan ögonöppnande föreläsningar och diskussioner till förstklassiga uppträdanden.

Med den tanken i huvudet börjar jag se mina elever framför mig på scenen

Någonstans i allt detta så slår det mig. Jag vet inte om det är det faktum att så många talar om vikten av utbildning och ledarskap, eller om det är alla begåvade unga människor som levererar klockrena affärsidéer och tankeställare. Alla dessa briljanta människor, från olika världsdelar och olika branscher har en sak gemensamt: de har alla varit elever. Med den tanken i huvudet börjar jag se mina elever framför mig på scenen: Samira, vars frågor ger alla diskussioner en högre dimension och som drömmer om att hjälpa människor via FN. Kim, som skriver egen musik och har en personlighet som når lika långt som hennes ljudliga skratt. Malte, som reser sig och håller ett klockrent, improviserat hyllningstal på niornas lunch.

Brilliant Minds visade mig vad det är jag faktiskt gör varje dag och det är så mycket mer än rättning, arbetslagsmöten och bedömningsmatriser. Jag skapar nästa generations ledare.

Så vad tar jag med mig, när den första chocken av evenemanget har lagt sig? Framförallt en påminnelse. Brilliant Minds visade mig vad det är jag faktiskt gör varje dag och det är så mycket mer än rättning, arbetslagsmöten och bedömningsmatriser. Jag skapar nästa generations ledare. I min publik sitter framtida världsledare, stjärnkockar, chefsprogrammerare och yrkestitlar som inte ens är uppfunna ännu. Och de väntar på att höra alla fantastiska saker som ska studsa ur min mun.

 

Vill du också bli lärare genom Teach for Sweden? Läs mer om programmet här!