För Victor handlar ledarskap om att spela på styrkor

Turen har nu kommit till programdeltagaren Victor Holmström van der Weyden att ge sin syn på ledarskap. Viktor arbetade tidigare på bank men påbörjade under 2019 ledarskapsprogrammet och är nu lärare på en högstadieskola i Hässelby. Han anser att ledarskap förutsätter en delad vision.

”Det kan handla om en lärare som engagerar och stimulerar eleverna till att utveckla sina kunskaper. Men det kan egentligen vara vem som helst -en chef, en lagkapten, en politiker – som lyfter och inspirerar andra till att med gemensam kraft närma sig målet. Det finns olika sätt att göra det på, men en sak är säker. Du måste ha följare.”

Under programmets gång har han lärt sig att det inte finns någon formel för ledarskap, utan att det handlar om att spela på sina styrkor och vara medveten om sina svagheter. Han menar att det förutsätter god självkännedom och tror att det är den viktigaste aspekten av ledarskap.

Victors bästa tips till andra som vill arbeta för att alla barn ska få möjlighet att uppnå sin fulla potential genom ledarskap är att lägga så mycket tid och energi man kan på att bygga relationer med eleverna.

”Bjud på dig själv och hjälp dem bygga relationer med varandra! En klass som är otrygg med dig eller varandra kommer alltid att vara besvärlig. När ni har förtroende för varandra uppstår en känsla av “vi mot kunskapskraven”. Först då kan du börja jobba för resultat på riktigt.”

Hans bästa karriärstips är att inte tappa inte bort sig själv i karriärhetsen. Själv föll han offer för att lyssna på andra istället för att följa hans hjärta. Karriärväxligen för honom – från att jobba på bank till att stå i klassrummet – har varit väldigt lyckad.

”Det är det bästa jag har gjort och jag har aldrig känt att jag gjort så stor skillnad.”