Gottorpsskolan i Malmö

”Det är utmanande och jobbigt men också alldeles fantastiskt roligt. Jag är med och gör skillnad varje dag, varje lektion, varje stund. Stödet från lärarkollegorna är helt fantastiskt, och eleverna är våra elever. Så gott!” 

Det säger Christer Wingren, en av tre personer som jobbar som och studerar till lärare på Gottorpsskolan i Malmö. Christer Wingren jobbade som professor på Lunds universitet, men när han fick chansen att sadla om till lärare i grundskolan genom programmet Teach for Sweden, TFS, – så tog han språnget. Och han ångrar inte en dag. 

Gottorpsskolan har sedan 2014 tagit emot fem personer inom programmet Teach for Sweden, TFS. Programmets syfte är att rekrytera motiverade och drivna ledare till skolor med utmaningar och till bristämnen, som matematik, språk, NO och teknik

I höstas började två nya TFS-ledare på skolan. Vi ställde några korta frågor till de här personerna:

Karl-Assar Bagewitz, rektor på Gottorpsskolan.

TFS-:arna Elin Rekke och Christer Wingren, som är de två senaste lärarna på skolan via Teach for Swedens ledarskapsprogram.

Och Daniel Midgren, som gör sitt andra år i programmet på skolan.

Karl-Assar, hur kommer det sig att Gottorpsskolan valt att anställa personer som går TFS-ledarskapsprogram?

Ett skäl att anställa har varit personalförsörjning av ämnesteoretiskt kunniga och välmotiverade lärare, som även bidragit med ämnesinspiration och ämneskunskap åt andra kollegor. Samtidigt har dessa motiverats av att kunna dela med sig av sin erfarenhet i yrket och kollegialt handleda TFS:arna in i det nya yrket.

Erfarenheterna är mycket goda i samtliga fall. De drivs alla av en vilja att lära och förkovra sig i yrket, utmärks av ödmjukhet i kombination med konstruktivitet inför utmaningarna och en glöd ”att göra skillnad”. Jag är stolt och trygg i att ha förmånen att ha dem som medarbetare!

Vad är din erfarenhet av samarbetet med Teach for Sweden?

Erfarenheterna av att samarbeta med TFS är mycket goda, dels genom att en rejäl testning, prövning och bedömning är genomförd inför antagning och dels genom stor smidighet och lösningsfokus inför anställning.

Förut arbetade Christer Wingren som professor, forskare och lärare på Lunds Universitet, idag jobbar han som lärare på Gottorpsskolan. Christer varför sökte du till TFS-ledarskapsprogram?

Jag älskar att undervisa och vill vara med att göra skillnad. Jag tycker att alla barn har rätt till en bra utbildning, bra lärare, en kreativ, rolig och säker skolmiljö. Som en engagerad högstadielärare får jag direkt, varje dag, möjligheten att vara med att skapa bästa förutsättningar för just det.

Hur upplever du det är att arbeta på Gottorpsskolan?

Det är utmanande och jobbigt men också alldeles fantastiskt roligt. Jag är med och gör skillnad varje dag, varje lektion, varje stund. Stödet från lärarkollegorna är helt fantastiskt, och eleverna är våra elever. Så gott!

Vad är ditt bästa minne hittills?

Jag har upplevt allt ifrån härligaste vågtoppar till djupaste dalar. Men mitt bästa minne är nog den där djupa känslan och insikten att läraryrket, och lärare på just högstadiet, verkligen är det som jag längtat efter. Glädjen när jag får med mig en klass, när eleven vågar hoppa, försöka på det där utmanande och plötsligt förstår, det är oslagbart. När mina kollegor kommer och säger ”Wow, vad har hänt med klassen, nu satsar de som bara den på NO!” Då kör jag hem från jobbet med ett leende på läpparna och inser att idag har jag varit med och gjort skillnad.

Elin Rekke, du gick från arbetet som meteorolog till att gå TFS-ledarskapsprogram, hur kommer det sig att du sökte?

Jag hade en tanke på att läsa till lärare innan jag fick höra om TFS. Efter att läst på mer om ledarskapsprogrammet förstod jag att detta var precis vad jag sökte. Att kombinera studier och arbete från dag ett passar mig och har gett min möjlighet att använda teorin direkt från studierna i mitt praktiska arbete. Det tror jag är en enorm fördel när man jobbar i skolan.   

Hur upplever du det är att arbeta på Gottorpsskolan?

Jag trivs väldigt bra på Gottorpskolan, det har jag gjort sedan första dagen. Jag arbetar med fantastiska kollegor, en stöttande ledning och en handledare som försöker lära mig allt hon kan. Att vara ny högstadielärare är inte alltid lätt, men när man har kollegiet och chefer bakom sig blir det en rolig utmaning.

Vad är ditt bästa minne?

Att jobba med högstadieelever ger många goda minnen, hela tiden. De goda minnena kan vara allt ifrån aha-upplevelser på matematiklektionerna, roliga historier och lektioner som inte alls gick som man tänkt sig. Jag har inte ångrat mig en sekund att jag bestämde mig för att bli lärare!

Daniel Midgren du är nu inne på din sista termin i programmet Varför sökte du till TFS-ledarskapsprogram?

Jag sökte till TFS-programmet på grund av att jag kände att jag inte gjorde tillräckligt meningsfullt arbete innan. Den känslan är bort från första dag jag steg in i klassrummet. Oavsett om jag tycker att det har varit en hemsk dag eller är lyrisk över dagen så har jag inget tvivel om meningsfullheten och att vi kan göra skillnad i skolan för alla elever.
Jag har aldrig förr upplevt att mitt arbete har påverkat min sinnesstämning så mycket och känslan går från högst topp till djupa dalar. Det positiva är att topparna alltid är högre än vad dalarna är djupa.

Hur upplever du det är att arbete på Gottorpsskolan och vad är ditt bästa minne hittills?

Jag trivs jättebra på Gottorpsskolan på alla plan. Eleverna är fantastiska även när dom tror att dom inte är det och det är bra sammanhållning bland kollegor som jag får mycket energi och stöd ifrån. Ledningen på skolan gör ett grymt bra jobb och det märks att kulturen på skolan är att det alltid ska bli så bra för eleverna som möjligt, precis som det ska vara.

Starka minnen som jag bär med mig är när elever upptäcker att dom klarar av något själv som de inte trodde att de skulle kunna klara av. Det är otroligt belönande för både eleven och mig själv när barriärer bryts och det är något som jag lever på länge.

Du kan vara med och göra skillnad!

Är du rektor och behöver TFS-are till din skola? Skicka in en intresseanmälan

Är du en blivande TFS-ledare som vill göra skillnad? Läs mer om vårt ledarskapsprogram