”Kompetensförsörjningen underlättas märkbart” – Gottorpskolan i Malmö anställer TFS-lärare

Sedan 2014 har Teach for Sweden (TFS) samarbetat med Gottorpskolan i Malmös stadsdel Bunkeflostrand – en högstadieskola med cirka 640 elever i årskurserna 7–9. Genom åren har skolan anställt 13 programdeltagare från vårt ledarskapsprogram och idag är åtta av de cirka 85 anställda TFS-lärare.

 

– Det finns en påtaglig brist på MA- och NO-lärare i Sverige. Gottorpskolans kompetensförsörjning har underlättats märkbart genom samarbetet med Teach for Sweden, säger rektor Johan Pålsson.

Gottorpskolans kompetensförsörjning har underlättats märkbart genom samarbetet med Teach for Sweden.

Johan ser det som en stor fördel att TFS:s programdeltagare har med sig yrkeserfarenhet från tidigare jobb i olika branscher, och att de både är ämneskunniga och ämnesintresserade:

– Vi har bland annat en populär NO-klubb som startades av tidigare TFS-kandidater på skolan. Nu är de tillsvidareanställda och driver klubben vidare. I ämnes- och arbetslagen bidrar de också till skolans utveckling utifrån sina djupa och olika yrkeserfarenheter, fortsätter Johan.

På frågan om Johan skulle rekommendera andra skolor att samarbeta med TFS svarar han ”utan tvekan” eftersom han tycker processen är smidig och kandidaterna kvalificerade. I kombination med den skriande bristen på legitimerade lärare ser han samarbetet som mycket fördelaktigt för alla inblandade, inte minst för eleverna.

Anställ via Teach for Sweden

Även TFS-lärarna på skolan ser stora vinster med det långsiktiga samarbetet:

– Fördelen med att vi är många som har gått ledarskapsprogrammet är att vi har ett ökat samarbete mellan MA/NO- lärarna, och därför samplanerar i större utsträckning än många andra skolor. Vi hjälps åt och använder ofta samma prov och bedömningsuppgifter vilket skapar en större likvärdighet, säger Elin Rekke som gick ledarskapsprogrammet 2018 och är kvar på Gottorpskolan.

Elin trivs väldigt bra på Gottorpsskolan och har gjort sedan hon började här. När hon startade sin TFS-utbildning på skolan fanns en stor förståelse för hur programmet fungerade och undervisningsschemat och arbetet anpassades därefter:

– Nu några år senare trivs jag fortfarande väldigt bra även om vår skola, precis som alla andra, har sina utmaningar, avslutar Elin.

Vill din skola anställa en TFS-lärare? Har kan du läsa mer om hur du kan anställa via Teach for Sweden.