Så utmanade civilingenjören sitt ledarskap i klassrummet

Josefin Svensson är en av alumnerna från Teach for Sweden, nu har metro gjort en intervju med henne om hennes ledarskapsresa. Här kan du läsa hela artikeln om Josefin!

Efter att Josefin Svensson blev klar med sin civilingenjörsutbildning i miljö- och vattenteknik fick hon en projekttjänst på Teknikföretagen.
– Jag jobbade med kommunikationsprogrammet Teknikspanarna och föreläste på skolor. Där kom jag i kontakt med lärare som undervisar i teknik och som upplevde att ämnet var svårt att lära ut. Jag hamnade ofta i diskussioner om hur man skulle kunna utveckla undervisningen i teknik och blev intresserad av det.

Hon fick där nys om att Teknikföretagen samarbetar med Teach for Sweden som erbjuder akademiker ett snabbspår till läraryrket genom ett tvåårigt ledarskapsprogram. Josefin sökte till programmet och blev antagen.

Om sin tid i ledarskapsprogrammet berättar hon att det absolut roligaste var interaktionen och relationen med eleverna. Men att det även kunde vara utmanande.
– Jag lärde mig hur viktigt det är att planera arbetet i skolan framåt, hur man leder andra och hur man lägger upp undervisning som inkluderar att alla förstår budskapet.

Efter att Josefin avslutat ledarskapsutbildningen sökte hon sig tillbaka till yrket som civilingenjör och idag arbetar hon som miljö- och hållbarhetskonsult på WSP i Linköping.
– Jag lärde mig mycket under ledarskapsutbildningen. Samtidigt kände jag att jag ville jobba ett tag som ingenjör vilket jag tror kan vara bra för mig när jag vill tillbaka och undervisa i skolan igen. Då har jag mer erfarenhet och kan engagera eleverna med riktiga exempel.”