DHL och TFS framför Ryaskolan

Framgångsrik Future Day med DHL på Ryaskolan

Vilken utbildning behöver man? Hur många tjejer jobbar på DHL? Och hur mycket tjänar man? – Det var bara några av många elevfrågor som tre medarbetare från DHL Supply Chain fick svara på i onsdags. Teach For Sweden (TFS) organiserade dagen tillsammans med företaget på Ryaskolan i Biskopsgården, Göteborg.

Konceptet kallas för Future Day och innebär att medarbetare från företag träffar eleverna i klassrummen för att inspirera och öppna deras ögon för framtida jobbmöjligheter. Medarbetarna delar med sig om hur det var när de själva var unga till alla de olika jobb de haft under sitt yrkesliv. Detta ska inspirera barnen till att stanna i skolan och på så sätt öka deras chanser att bli anställningsbara i framtiden. Det är också ett ypperligt tillfälle för företagen att visa upp just sin branch.

Tre medarbetare från DHL Supply Chain, Martin Tostar, Site manager, Marcus Andersson, HSE manager, och Niclas Holgersson, OMS FC advisor, ställde upp och berättade för eleverna i årskurs 8 hur de hamnade där de är idag – trots svårigheter i skolan, misslyckanden och omvägar. De är eniga: Det är okej att inte veta vad man vill jobba med sen, men det viktiga att våga prova våga misslyckas och visa framfötterna.

Martin Tostar och Niclas Holgersson (via länk) berättade för eleverna i årskurs 8 hur de hamnade där de är idag.

Viktor Axelsson, som går TFS:s ledarskapsprogram och jobbar som lärare på Ryaskolan, tycker att det är viktigt att eleverna kommer i kontakt med näringslivet: ”Det är nyttigt för eleverna att få det här perspektivet från företagsvärlden. Många har den bilden att man bli läkare, polis, sjuksköterska eller lärare och det saknas så många yrken som de inte vet finns. Det är ofta människorna i ens omgivning som bestämmer vad som finns på horisonten och därför är det viktigt att näringslivet kommer in i skolan.”

 

Många har den bilden att man bli läkare, polis, sjuksköterska eller lärare och det saknas så många yrken som de inte vet finns.

 

Sumeyo (15) är en av eleverna som var med på Future Day och tycker att det har varit en lärorik dag: ”Jag tycker att jag har lärt mig mycket idag: Att man alltid har olika val och även om nånting dåligt händer kan det alltid bli nånting bra i slutändan. Även om det skulle gå dåligt i skolan kan det bli bättre sen. Även om jag misslyckas kommer jag lära mig någonting av det.” En mening betydde speciellt mycket för henne: ”Det Martin sa idag fick mig att tänka om: ’Låt inte någon annan tänka för dig.’ Jag ska tänka bort mer från vad mina kompisar gör och välja det jag vill i stället.”

 

Det Martin sa idag fick mig att tänka om: ’Låt inte någon annan tänka för dig.’ Jag ska tänka bort mer från vad mina kompisar gör och välja det jag vill i stället.

 

DHL och Teach For Sweden inledde ett samarbete i maj 2021 för att öka likvärdigheten i svensk skola. Utöver klassrumsbesök tillhandahåller DHL även mentorer till Teach For Swedens Framtidsbyggarprogram där ledare från näringslivet matchas ihop med deltagare i ledarskapsprogrammet.

”Det är ett stort glapp mellan arbetslivet och skolans värld. Om barn inte har förmånen att ha många vuxna omkring sig med olika yrken och karriärval där många pluggat vidare så är det svårt som 15-åring att veta vad man kan bli”, säger Sabinor Lönnroth, som jobbar med partners och insamling på TFS och som har organiserat dagen. ”Därför är det så viktigt att företag tar ansvar och tillsammans med deras medarbetare sår frön tidigt och intresserar sig för dem framtida kompetensen. Det händer någonting magiskt när generationerna träffas och intresserar sig för varann, de som normalt inte skulle ha träffats om vi inte ordnade detta.”

Intresse att bli företagspartner? Här finns mer information.